marți, 10 august 2010

Sondarea apei



Inainte de a incepe orice partida de pescuit este necesar si obligatoriu sa aveti o idee despre adincimea apei si conformatia structurii pe care pescuiti . Exista o larga paleta de metode folosite in acest scop de pescarii din toata lumea .


Trebuie spus ca in orice partida de pescuit , pe lacuri , pe riuri sau pe mari si oceane ,adincimea apei in care pescuim ne da informatii importante asupra speciilor de pesti care habiteaza in locul respectiv , asupra nadelor si momelilor pe care urmeaza sa le folosim si in combinatie cu un studiu asupra structurii fundului de apa , asupra monturilor ce urmeaza sa le folosim . Nu trebuie minimalizata niciodata importanta acestui studiu , nu de putine ori acesta fiind decisiv in succesul unei partide de pescuit
Cea mai simpla dar si cea mai costisitoare varianta de studiere a apei este sonarul .



Acesta ne va arata adincimile , temperatura apei , structura fundului precum si numarul si marimea pestilor din zona studiata . In schimb , costurile de achizitionare a unui sonar si a unei barci , chiar si gonflabila , nu este neglijabil . In plus , in majoritatea competitiilor de pescuit (la crap sau la rapitor ) , folosirea sonarelor este interzisa
O alta varianta mai ieftina , care se foloseste de ani buni , este mult mai simpla si se bazeaza pe folosirea unei combinatii de plumb si marker , atasate pe lanseta cu care urmeaza sa pescuim . Metoda este clasica si nu are nimic personal in ea . Este chiar atit de simpla incit multi pescari nu o folosesc corect . Trebuie mentionat de la inceput ca metoda nu cere echipament special , strictul necesar fiind un plumb greu , culisabil pe fir , si un marker confectionat din orice material cu flotabilitate superioara si vizibilitate marita


Pentru ca numai masurarea adincimii apei nu este de cele mai multe ori suficienta si pescarul doreste si o harta imaginara a structurilor fundului de apa , cei de la FOX INTERNATIONAL au gasit solutia universala . De ceva vreme am descoperit setul de 2 plumbi EXPLORER FEATURE FINDINGS . Vom incerca sa explicam ce ofera acest set de plumbi si care este utilizarea lor corecta , ca o varianta simpla , la indemina tuturor , pentru studierea locului de pescuit .

Astfel , primul plumb din set se prezinta in 2 variante de greutate ( 3 oz respectiv 4 oz ) si are forma unei bile sferice prevazute cu protuberante pe toata suprafata . Acest plumb este excelent in studierea structurii fundului de apa . Sa explicam cum se foloseste si care sunt meritele acestui "explorator" .
Modul de utilizare este banal - plumbul se ataseaza in capatul liniei principale si este lansat catre zona care urmeaza a fi studiata . Forma sferica si lipsa de colturi si forme ascutite , face ca acest plumb sa se strecoare fara sa se agate prin cele mai dificile structuri submerse si sa transmita catre pescar semnale puternice ; minima experienta a unui pescar il va face sa inteleaga aceste semnale si sa le traduca intr-un limbaj concret - craci ; acumulari de ierburi ; mal adinc ; busteni scufundati ; rizomi de stuf ; gropane ; praguri ; platouri ; etc . Prin simpla mulinare pe fundul apei a acestui plumb explorator putem sa ne facem o impresie generala asupra structurii zonei in care urmeaza sa pescuim . De aici mai departe intervine strategia fiecaruia in alegerea locului de pescuit ! Nu trebuie sa insistam asupra importantei alegerii unei zone optime de pescuit si nu sunt putini pescarii care cauta structuri puternice in apa ; aceste structuri , in general , "tin peste" . Identificare pragurilor - platourilor - structurilor scufundate - etc sunt esentiale pentru un pescuit de calitate , indiferent de specia cautata . Nu cred ca are rost sa insistam si asupra importantei gasirii pragului in apa curgatoare . Zona de prag este cautata de peste pentru ca ofera in primul rind protectie si in al doilea rind o seama de cuptoare imerse si alte strucuturi blocabile in curent , zone bogate in hrana , destul de aproape de mal astfel incit curentul sa nu spele microelementele nutritive . Daca ne permiteti comparatia - asa cum reciful sau epavele sunt cele mai potrivite zone pentru pescuitul oceanic asa putem asimila pragurile si structurile submerse de linga mal la pescuitul pe bratele Dunarii . Regula se respecta si pe lacurile interioare - zonele de prag sunt adevarate "camine" pentru peste si ele trebuiesc cautate si identificate ca atare . In plus structura fundului de apa este foarte importanta in aceasta conjuctura - pentru ca a pescuii pe namol sau pe fund tare , nisipos , nu presupune aceeasi tactica , iar posibilitatile pescarului de a prezenta nada si momeala intr-o anumit fel sunt diferite . Concluzia este aceea de a nu desconsidera niciodata studiul atent al apelor pe care urmeaza sa pescuiti !
Cel de-al doilea plumb din setul produs de FOX International este , din punctul nostru de vedere , mai important si mai valoros decit fratele sau mai mic . Cel de-al doilea plumb din set , avind o greutate de fix 84 grame , este cel mai potrivit plumb pentru a fi folosit in combinatie cu diverse markere - atit pentru masurarea adincimii apei in care pescuim cit si pentru demarcarea clara a unei zone restrinse pe care urmeaza sa ne plasam nada si momela ."Markerul", avind o greutate de fix 84 grame , este cel mai potrivit plumb pentru a fi folosit in combinatie cu diverse markere - atit pentru masurarea adincimii apei in care pescuim cit si pentru demarcarea clara a unei zone restrinse pe care urmeaza sa ne plasam nada si momela .




Diferenta fata de fratele sau , sus descris , nu este foarte mare - ei avind aceeasi conformatie la baza ; in schimb "markerul" are in plus o tija metalica rigida care ridica vartejul de prindere cu firul principal , la o inaltime de fix 10 cm . Ce castigam in acest fel ? O siguranta sporita ca intr-o balta plina de mal gros , plumbul nostru de marker nu se va scufunda integral si nu ne va face probleme in masurarea apei , sau in interactiunea nostra directa asupra markerului . In opinia noastra acest marker este o mica bijuterie - care ofera ofera siguranta , claritate in manipularea markerului, consecventa in precizia lanseurilor si elimina timpii morti din pescuit . In general timpul alocat nadirii si studierii baltii este destul de mic la majoritatea concursurilor . Plumbul "marker" da posibilitatea de a alcatui repede o montura si de a o folosi atit pentru masurarea apei cit si pentru marcarea ulterioara a locului de nadit si pescuit .
Revenind la masurarea adincimii apei - trebuie specificat ca exista cel putin 2 metode clasice de a face acest lucru , cu intermediul markerelor si a lansetei . Nu insistam asupra acestor tehnici pentru ca ele sunt clasice - dar vrem sa mentionam o tehnica adaptata care da garantia unei acurateti sporite . Hai sa vedem pe scurt in ce consta aceasta tehnica si ce avantaje are vizavi de tehnicile clasice :
· montura folosita este cea clasica - pe firul principal , montam intii "plumbul marker" de la FOX - culisant - apoi 2-3 margele de cauciuc si legam in final printr-un nod Grinner , markerul propriu zis . Pentru markere recomandam "Carp Marker Float" de la Fox pentru vizibilitate maxima si balti curate sau "Weed Marker Float" , tot de la Fox , pentru balti cu vegetatie la suprafata
· lansam spre zona dorita si dam fir mult astfel incit markerul sa iasa la suprafata
· intindem firul bine si verificam corespondenta dintre miscarea firului pe tamburul mulinetei si actiunea markerului pe apa . Daca suntem multumiti cum evolueaza markerul , in sensul ca cea mai mica trasatura a firului se transmite markerului , asta ne indica ca firul nu este incurcat si ca se poate masura apa cu acuratete
· - cunoscind lungimea dintre mulineta si primul inel , recuperam firul liber , multiplu din aceasta distanta . Cind simtim la mina ca markerul a ajuns la plumb asta inseamna ca am terminat de masurat adincimea apei - si facem socotelile . Concret , la un echipamentul la care distanta mulineta - primul inel al lansetei masora 0,70 metri x cate astfel de lungimi de fir am recuperat - socoteala finala ne indica cu acuratete adincimea apei de sub marker . Verificarea o facem eliberind firul si studiind modul in care markerul trage de firul liber . O iesire la suprafata "en-force" si fara incurcaturi ne arata ca nu am avut probleme si masurarea apei s-a facut in bune conditiuni si fara erori
In lipsa de altceva putem folosi "plumbul marker" si pentru explorarea apei - dar nu recomandam sa il folositi daca aveti si alte optiuni , deoarece tija metalica rigida poate cauza la un moment dat neplaceri ( agataturi ) .
Cele prezentate mai sus nu pot diminua meritele altor procedee de studiere a fundului de apa si a adincimii acesteia . Orice metoda este bine venita atit timp cit pescarul stie pe ce apa pescuieste si la ce sa se astepte din partea structurii scufundate . Am vrut numai sa scotem in evidenta , o idee si un set de instrumente moderne care ne pot facilita un astfel de studiu . Restul depinde de priceperea si experienta fiecaruia dintre noi , dar un lucru este cert , niciodata nu strica sa stii pe ce structura pescuiesti . Daca ai si experienta de a interpreta corect rezultatele unui astfel de studiu , succesul nu poate fi prea departe . Fir Intins !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu